Data governance is een voorwaarde voor datagedreven werken. Maar hoe geef je vorm aan de beleids- en overlegstructuren die nodig zijn? Onze collega Senad heeft hier namens de DAMA NL werkgroep Data Maturity een two-pager over gemaakt. Zie hieronder de visie van Senad omtrent dit onderwerp.
Organisaties baseren hun beslissingen steeds meer op bewijzen afkomstig uit data. Data is cruciaal voor een organisatie. Voor het beheren van data binnen de organisatie moet de organisatie over structurele mechanismen beschikken welke bijvoorbeeld rapportagestructuren, bestuursorganen en verantwoordelijkheden bepalen. Eén van deze mechanismes is ‘structuur en rollen’.
Binnen een organisatie is een structuur nodig welke de toewijzing van beslissingsbevoegdheden bepaalt. Dit wordt ook wel ‘locus of control’ genoemd (Otto, 2011, p. 3). Het betreft hier het functioneel positioneren van de benodigde structuur welke nodig is voor Data Governance om ondersteuning te krijgen in alle lagen van de organisatie.
Deze ondersteuning wordt verzekerd door het definiëren van rollen en bestuursorganen. De volgende rollen kunnen, afhankelijk van de organisatievolwassenheid gedefinieerd worden: een executive sponsor, een Data Governance leider, data eigenaar/eigenaren, data stewards (beheerders), data producent(en) en data consument(en). Deze rollen dragen elk individueel huneigen verantwoordelijkheden. De volgende bestuursorganen kunnen gedefinieerd worden: Data Governance raad en een Data Governance office (Abraham, Schneider, & vom Brocke, 2019, p. 428 & 429; DAMA, 2009, p. 32; 2017, p. 91; Khatri & Brown, 2010, p. 150; Otto, 2011, p. 5). Deze worden als volgt gedefinieerd:
De toewijzing van beslissingsbevoegdheid bepaalt welke organisatorische eenheid het mandaat heeft voor actie met betrekking tot Data Governance. Dit kan bijvoorbeeld vormgegeven worden middels het aanstellen van een Data Governance raad. Deze is onder andere verantwoordelijk voor het opstellen en onderhouden van een Data Strategie (DAMA, 2009, p. 46). Daarnaast dient mogelijk een Data Governance Office aanwezig te zijn ter ondersteuning van deze raad, afhankelijk van de grootte van de organisatie (DAMA, 2009, p. 30).
Beslissingsbevoegdheid op het gebied van Data Governance kan op verschillende manieren gepositioneerd worden binnen een organisatie, namelijk hiërarchisch of functioneel, en variërend van gecentraliseerd tot gedecentraliseerd (Abraham et al., 2019, p. 429).
Besluitvormingen en de coördinatie hiervan binnen Data Governance kunnen zowel verticaal als horizontaal plaatsvinden (Abraham et al., 2019, p. 430).
Samenvattend
Voor datagebruik binnen een organisatie dient de organisatie over structurele mechanismen te beschikken welke bijvoorbeeld rapportagestructuren, bestuursorganen en verantwoordelijkheden bepalen. De inrichting van Data Governance binnen een organisatie op basis van de in dit artikel beschreven structuur, rollen, beslissingsbevoegdheden en besluitvormingen zijn afhankelijk van de omvang en inrichting van een organisatie. Deze worden op hun beurt bepaald door het volwassenheidsniveau van datamanagement. Graag adviseren wij u namens DAMA Nederland hierover.
Literatuur