Cloudwatervrees

28 november 2019 | Daan Bakboord

In de wereld van Data & Analytics gaat het vaak over oplossingen in de Cloud. Wat is dat dan, de Cloud? Heel simpel gezegd; De Cloud is de computer van iemand anders. De waarheid ligt iets gecompliceerder. Men spreekt bij de Cloud over; ‘as-a-Service’. Een Cloud provider (Amazon, Microsoft, Google, Oracle, etc.) levert een service, die je af kunt nemen en waar je (naar gelang gebruik) voor betaalt. Geen investering vooraf.

As-a-Service

Grofweg verdelen we de Cloud in 3 smaken:
1.    Software-as-a-Service (SaaS) - Eindgebruikers gebruiken software zoals Office 365
2.    Platform-as-a-Service (PaaS) - Ontwikkelaars gebruiken een BI Platform zoals Looker en Oracle Analytics
3.    Infrastructure-as-a-Service (IaaS) - IT-Afdelingen gebruiken de Cloud om een eigen omgeving in op te bouwen

Om het nog ingewikkelder te maken, zijn er verschillende variaties en combinaties op bovenstaande mogelijk. Denk dan aan een Public of een Private Cloud of een Hybride omgeving.

Wanneer leveranciers spreken over de voordelen van de Cloud benadrukken zij een aantal van de volgende zaken.

Kostenreductie

De Cloud-leverancier neemt in de Cloud de investeringen in hardware en software op zich. ICT-afdelingen hoeven zich geen zorgen te maken over de aanschaf en het beheer van servers. Ook het kopen en onderhouden van de software is de verantwoordelijkheid van de Cloud-leverancier. Deze kosten worden doorberekend aan de gebruiker. Vaak is dat een ‘Pay-per-Use’-model. Je betaalt alleen voor dat wat je gebruikt.

Flexibiliteit

De Cloud kent in principe géén limiet. Een On-Premise omgeving is begrensd op de hoogst benodigde piek. De Cloud is elastisch. Dit betekent dat een omgeving naar behoeven (al dan niet automatisch) op en af kan schalen.

Innovatie

De Cloud-leverancier voert alle nieuwe features en ontwikkelingen direct door in de Cloudoplossing. Geen ingewikkelde upgrade trajecten voor IT-afdelingen. Dit is de verantwoordelijkheid van de Cloud leverancier. Dat brengt wel met zich mee dat er vaak geen keuze is. Je krijgt de versie van de hardware en software die op dat moment beschikbaar is.

Security

Dat is een onderdeel van het businessmodel van de Cloud-leverancier. Een van de redenen om te twijfelen over de Cloud is vaak de veiligheid. De data staat op een onbekende plek. Misschien wel in een ander land of zelfs in een ander continent. De Cloud moet voldoen aan diverse veiligheidsvoorschriften.

Cloudwatervrees

De Cloud klinkt als een simpel A-B-C’tje. Toch maakt niet iedere organisatie zomaar de stap naar de Cloud. Zijn hier gegronde redenen voor? Of is het ‘Cloudwatervrees’. Organisaties maken zich zorgen over de veiligheid. Waar staat de data? Wie is eigenaar van de data? Een angst die voortkomt uit het feit dat de Cloud providers vaak grote Amerikaanse bedrijven zijn. In de Verenigde Staten gelden andere regels dan de regels die hier in Europa gelden. Is dat probleem dan niet opgelost nu al die Cloud providers Europese datacenters hebben?
De ‘Cloudwatervrees’ wordt waarschijnlijk gevoed door het grote onbekende van de Cloud. Men is niet goed genoeg op de hoogte van de mogelijkheden van de Cloud. Security wordt dan gebruikt als excuus. Terwijl Cloud providers daar juist enorm in investeren. Zij kunnen het zich namelijk niet veroorloven om qua security de fout in te gaan. Infrastructuur en applicaties in eigen beheer houden biedt trouwens ook niet de garantie dat de omgeving veilig is. Staat de data niet in de Cloud, ligt deze data gewoon bij een medewerker op de achterbank. ‘Veilig’ op een USB-stick.

Proof-of-Concept

‘Cloudwatervrees’ kan redelijk eenvoudig te lijf gegaan worden. Waarom het namelijk niet gewoon proberen? Een Proof-of-Concept (POC) is zo opgezet. Ook hoeft niet meteen alles naar de Cloud. Begin klein. Niet de hele IT-infrastructuur hoeft naar de Cloud. Pak een onderdeel met het minste risico. Hybride is een veel voorkomende term als het gaat om de Cloud. Dit houdt in dat er een mix ontstaat van On-Premise en Cloud. Laat de Cloud zich maar bewijzen. In veel gevallen is een creditcard en een email-adres al meer dan voldoende om van start te gaan.
Alle moderne Cloud Analytics omgevingen van tegenwoordig draaien in de Cloud. Pong heeft kennis van moderne Cloud Analytics tools als Snowflake, Looker, Matillion en Fivetran.
 
Dus, hulp nodig? We denken graag met je mee.