Test IT and Brexit 

21 september 2020 | Erwin Poeran

Brexit, de Britse exit uit de Europese Unie. Velen hebben het al voorbij zien komen of zijn er mee gemoeid. Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk (VN) de Europese Unie (EU) verlaten. Tot en met 31 december 2020 gold er een overgangsperiode, zodat de nieuwe relatie tussen de EU en het VK van start kon gaan op 1 januari 2021.

"Ook voor mij ging het de afgelopen weken over niets
anders dan Brexit."

In mijn huidige opdracht bij ABN Amro Clearing Bank (AACB) zijn wij de afgelopen tijd druk bezig geweest met de voorbereidingen voor Brexit. AACB houdt zich bezig met transactieverwerking voor klanten die handelen op belangrijke beurzen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië-Pacific. Het team waar ik in werkzaam ben, houdt zich specifiek bezig met (EMIR) rapportage richting de Europese toezichthouder.

Het gevolg van Brexit is dat de huidige EU rapportageverplichting van klanten uit het Verenigd Koninkrijk verbroken wordt en opgezet wordt richting de toezichthouder in het Verenigd Koninkrijk. Je kunt je wellicht voorstellen dat dit redelijk veel impact heeft op IT gebied. Een degelijke testaanpak is daarom extra van belang. Naast het feit dat er sprake moet zijn van een soepele overgang, moeten de risico's op fouten zoveel mogelijk ingeperkt worden daar waar wet- en regelgeving voor desastreuze gevolgen kunnen zorgen.

"De uitdaging zat vooral in timing en het maken van keuzes in wat je precies gaat testen gezien de tijdsdruk."

Veel scenario's zijn uiteraard vooraf te testen. Echter, omdat we afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van de testomgeving van de toezichthouder moeten er keuzes gemaakt worden.Daarnaast zijn er altijd verschillen tussen een test- en productie omgeving. Sommige scenario's kun je daarom niet testen en zul je in productie moeten verifiëren na live gang. Erg spannend dus.

Nu de Brexit een feit is en we live zijn gegaan monitoren we nauwlettend of alles werkt zoals verwacht. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat klanten geen last ondervinden van deze overgang. Sterker nog, de klanten mogen hier helemaal niets van merken!