Ikzelf was al eerder dit jaar in San Francisco geweest bij de eerste Snowflake Summit. Toch bood de Londense variant van de Summit voldoende ruimte voor nieuwe ervaringen.
Het thema van deze dag was; “Breaking Data Barriers”. Dit thema zou behandeld worden vanuit zowel het perspectief van Snowflake als vanuit dat van een aantal klanten.
De dag begon met een 3-tal keynotes:
Frank Slootman had de opening keynote. Hij opende met een voorbeeld met betrekking tot de data gedreven cultuur in diverse organisaties. Zijn voorbeeld van het Amerikaans honkbalteam Houston Astros was even bijzonder als interessant. Dit team heeft geen fysieke scouts meer. Alle beslissingen worden puur op basis van data genomen.
De verdere inhoud van het verhaal van de Snowflake CEO concentreerde zich rondom de voordelen van de Cloud en de specifieke kenmerken van de Snowflake architectuur. Voorbeelden hiervan zijn de scheiding van opslag en rekenkracht en het data delen.
Helen Hunter beschreef hoe de Britse supermarktketen “Sainsbury’s” Snowflake gebruikt in hun omgeving. Sainsbury’s is een verzameling van merken; Argos, Nectar, TU Clothing, Sainsbury’s Bank, en Habitat. Op het gebied van data ligt de focus op het ontsluiten, vastleggen en organiseren van data, eenduidig en over alle organisaties heen. Deze data moet uiteindelijk zodanig bruikbaar zijn voor de diverse verschillende eindgebruikers. Waar en wanneer ze dat nodig hebben. Met als resultaat een 360 graden klantbeeld, ongeacht het merk of het verkoopkanaal.
De derde keynote van Benoit Dageville ging in op het ontstaan van Snowflake. De oprichters van Snowflake onderkenden een aantal datatrends; meer (vormen van) data, meer gebruikers, sneller nodig, data governance en data delen. Daar was eigenlijk geen goed antwoord op.
Het antwoord was Snowflake. Met een whiteboard zijn de oprichters gaan designen. De opdracht was; een SQL-database ontwikkelen met het doel “Simply load and query data”.
De architectuur van Snowflake is gebaseerd op een scheiding van opslag en rekenkracht in een multi-cluster omgeving. Sla zoveel mogelijk data op als nodig. Lever de juiste hoeveelheid resources per proces en dan wanneer nodig. Geen gevecht om data en CPU’s, zoals in traditionele 1-cluster Data Warehouse oplossingen. Onafhankelijk en gelijktijdig.
Na de bovengenoemde drie sessies was er een Costumer panel met de Snowflake klanten; Sainsbury’s, Oney, en LeasePlan. Deze drie klanten gingen in op de vraag hoe zij hun organisaties zodanig hebben ingericht dat zij hun beslissingen kunnen nemen op basis van beschikbare en relevante data.
Na de lunch, waarbij er voldoende tijd en ruimte was om met partner ecosysteem rondom Snowflake in gesprek te gaan, ging het programma verder met 4 parallel tracks. Zo waren er tracks specifiek gericht op respectievelijk IT, Business Intelligence en Business value.
Ook was er een sessie “Zero-to-Snowflake”, waarbij men zelf achter de knoppen kon.
Al met al een interessante dag met een afwisseling van Snowflake, haar klanten en het partner ecosysteem rondom Snowflake. We hebben bestaande relaties aangehaald en nieuwe inzichten verkregen.
Meer weten of Snowflake? Neem dan contact met ons op. Weten wat Pong voor u kan beteken met betrekking tot Snowflake? Wij staan u graag te woord.
Daan Bakboord
Business Unit Manager | Data & Analytics